Geregeld krijgen we de vraag of je met onze olijfolie kunt bakken? Het is zonde om met Extra Vergine olijfolie te bakken, bovendien is deze niet gefilterd en zitten er dus minuscule stukjes olijf in. Bij hogere temperatuur verbrandt dit. Je mag de olijfolie wel opwarmen, zo’n 150 -160 graden is geen probleem. Onze bakolijfolie is een eerlijke olie. Deze olie kost minder dan de helft, heeft een neutrale smaak en spat niet! Inmiddels hebben we veel tevreden klanten en ook enkele kookscholen werken ermee.

Ook adviseren we om de combinatie olijfolie met balsamico te proberen. De verhouding is ongeveer: 1/3 balsamico – 2/3 olijfolie

Zet je olijfolie op tafel, zet de sla erbij en laat ieder zijn eigen dressing maken. Druppel (met vinger op schenktuit) de olijfolie en balsamico.
Zo hoef je geen sla en geen dressing weg te gooien. Je hebt langer plezier van je flesje olijfolie/balsamico, gaat deze dan ook met meer plezier gebruiken.

Gelakte duivenfilets met gesmoorde groene kool

Benodigdheden: 4 wilde duiven 15 gram roomboter 2 dl appelsap 25 gram honing Calvados 100 gram roomboter witte peper uit de molen 50 gram roomboter zout 75 gram appelstroop 2 zeer grote aardappelen 1 frituur [...]

Witlofsalade met Provençaalse kruiden

Benodigdheden: 6 stuks witlof 20 ml PuurOlijf Umbrië (Mono) Paar druppeltjes PuurOlijf Witte Balsamico 2 blikjes ansjovis 1 eetlepel Provençaalse kruiden Bereiding: Schenk de olijfolie in een schaal en haal het harde (bittere) gedeelte uit [...]

Vitello Tonato

Benodigdheden: 1 theelepel kappertjes 3-4 ansjovissen 1 snee brood ( wit/ licht bruin/spelt) 2 eetlepels yogonaise / mayonaise 1 gekookt eigeel PuurOlijf Witte Balsamico 20 ml PuurOlijf Umbrië Monocultivar Rucola sla Eetbare bloem (optie) Bereiding: [...]

Roergebakken bloemkool afgeblust met witte balsamico

Benodigdheden: PuurOlijf Witte Balsamico PuurOlijf Umbrië Rozemarijn of PuurOlijf Umbrië PuurOlijf Bakolijfolie Bloemkool 50 gram geschaafde amandelen Paar takjes platte peterselie Bereiding: Snijd de peterselie fijn, rooster de amandelen lichtbruin en snijd de bloemkool in [...]

Rauwe bloemkool met hazelnoten en abrikoosjes

Benodigdheden: 10 ml PuurOlijf Witte Balsamico 30 ml PuurOlijf Umbrië Rozemarijn of PuurOlijf Umbrië Bloemkool 10-12 Hazelnoten 5 Gedroogde abrikoosjes Bereiding: Snijd de bloemkool in kleine stukjes. Maak een dressing van de olijfolie en balsamico [...]

Pittige salade van paprika, banaan en appel

Dit is een super eenvoudig maar lekker bijgerecht, wij aten het bv bij de kippenragout. Benodigdheden: 1 banaan 1 appel 1 rode paprika 1-2 teentjes knoflook PuurOlijf Umbrië Rode Peper PuurOlijf Witte Balsamico Peper zout [...]

Tappas

,

Gemarineerde bospaddenstoelen in limoenolijfolie Benodigdheden: Bospaddenstoelen of kleine kastanje champignons PuurOlijf Umbrie Limoen/Citroen PuurOlijf Balsamico Serie 8 Paar takjes platte peterselie Bereiding: Maak een marinade van de olijfolie (2/3) en balsamico (1/3), fijngehakte peterselie, peper [...]

Stoofgroenten met pasta

Benodigdheden: 200 gram snijboontjes 1 winterpeen 1 pastinaak 1 courgette 1 aubergine 2 rode uien 2 teentjes knoflook ½ (gele) paprika 1 blikje gepelde tomaten van een goede kwaliteit 100 gram boontjes (bv Hari couvert) [...]

Salade met verse vijgen, balsamico en blauwschimmelkaas

Benodigdheden: Rucola slamelange 8 kleine verse vijgen 200 gram blauwschimmelkaas PuurOlijf Umbrië (Monocultivar) PuurOlijf Balsamico Serie 8 of PuurOlijf Balsamico Serie 8 Vijgen 1 handje walnoten 4 takjes verse basilicum versgemalen zout en zwarte peper [...]

Mangopuree van sinaasappelolijfolie en aardbei

Benodigdheden: 1 grote mango PuurOlijf Umbrië Sinaasappel Bakje aardbeien Bereidingswijze: Maak de mango schoon en haal het vruchtvlees uit de schil. Weeg het vruchtvlees. Voeg 10% sinaasappelolie toe. Meng het geheel met de staafmixer. Was [...]

Maaltijdsalade van kip, mango, avocado en sinaasappelolie

,

Benodigdheden: PuurOlijf Bakolijfolie PuurOlijf Umbrië Sinaasappel PuurOlijf Witte Balsamico Gemengde sla 2 mango’s 2 avocado’s 1 kipfilet Pijnboompitten Peper, zout, kerrie Bereiding en Presentatie: Snijd de kipfilet in gelijke stukken, meng de kip met een [...]

Maaltijdsalade met frambozen, rode biet, geitenballen en gerookte kip

,

Benodigdheden: PuurOlijf Umbrië (Monocultivar) PuurOlijf Witte Balsamico-Framboos 150 gr gerookte kipfilet 75 gr veldsla 100 gr frambozen 2 stengels bleekselderij 3 rode bieten zout & peper Benodigdheden voor de geitenballen: PuurOlijf Umbrië Limoen of Citroen [...]

Pasta Putanesca “Hoerenpasta”

Pasta puttanesca betekent “pasta op z’n hoers”, of plat gezegd: “hoerenpasta”. Het verhaal gaat dat de dames van lichte zeden in Napels deze pasta serveerden om klanten naar hun bordelen te lokken. De liefde van [...]

Paddenstoelen met spekjes afgeblust met vijgenbalsamico

Benodigdheden: 500 – 600 gram paddestoelen (diverse soorten) 100 gram buikspek (gerookt) 2 rode uien Bosje platte peterselie 30 ml PuurOlijf Balsamico Vijgen PuurOlijf Bakolijfolie / PuurOlijf Umbrië (Monocultivar) 2 varkenshaasjes Tip: Je kunt de [...]

Monchoutaart in een glaasje met limoenolijfolie

,

Benodigdheden: 8-10 Bastognekoekjes 200 gram Monchou 100 ml room 50 gram suiker 1 limoen PuurOlijf Umbrië Limoen of PuurOlijf Umbrië Citroen Munt / citroenmelisse 4 glaasjes Bereidingswijze : Maak de koekjes fijn in de keukenmachine. [...]

Groene Asperges met Serranoham en Chimichurri

,

Chimichurri: (Zuid Amerikaanse tapenade): Benodigdheden: 300 ml PuurOlijf Umbrië of PuurOlijf Umbrië Sinaasappel 150 ml PuurOlijf Witte Balsamico 1 klein bosje platte peterselie 2 kleine ui 4  teentjes knoflook 2 rode paprika 4 tomaten of [...]

Gevulde vijgen met geitenkaas en ham

Benodigdheden 8 verse vijgen 120 gram geitenkaas 8 plakken Italiaanse rauwe ham PuurOlijf Balsamico Serie 8 Vijgen Honing Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd aan de bovenkant van de vijgen een kruis, [...]

Gazpacho

Benodigdheden: 2 sneetjes brood, zonder korst, 1 rode ui, fijngesneden 2 rode paprika’s 2 tenen knoflook, gehakt 1 blikje tomaten van goede kwaliteit of 5 tomaten PuurOlijf Witte balsamico PuurOlijf Umbrië (Monocultivar) of PuurOlijf Umbrië [...]

Linzenstoof met gemarineerde rode bieten en feta

Benodigdheden: 4-5 rode bieten, voorgekookt 30 ml PuurOlijf Umbrië Sinaasappel of PuurOlijf Umbrië (Monocultivar) 10 ml PuurOlijf Witte Balsamico 200 gram zwarte linzen 1 wortel 1 rode ui 2 stengels bleeksederij 2-3 teentjes knoflook 1 [...]

Italiaanse aardappelpuree

Ingrediënten 4 tot 6 kruimige aardappelen 3 teentjes knoflook 20 ml PuurOlijf Rozemarijn / PuurOlijf Umbrië Een bosje peterselie 50g Parmezaanse kaas Peper en zout Melk / zelf gebruik ik het vocht van gekookte aardappelen [...]

Avocado gevuld met paprika, tomaat en bleekselderij en gemarineerde scampi’s

Benodigdheden: 2 avocado’s 12 scampi’s 1 stengel bleekselderij Paar takjes platte peterselie 1 tomaat ½ rode paprika 2 teentjes knoflook 20 ml PuurOlijf Witte balsamico 30 ml PuurOlijf Umbrië Limoen/Citroen/Sinaasappel of PuurOlijf Umbrië (Monocultivar) Peper [...]

Asperges met varkenshaasje en amandel-peterselieolie

Benodigdheden: 1-12 takjes platte peterselie 50 gram geschaafde amandelen 100-150 ml PuurOlijf Umbrië 20 ml PuurOlijf Witte Balsamico Witte peper uit de molen 2 varkenshaasje / kalfsoester 50 gram Parmezaanse kaas PuurOlijf Balsamico Serie 8/15 [...]

Croutons

Benodigdheden: Bruin of witbrood PuurOlijf Umbrië (Monocultivar) of PuurOlijf Umbrië Speciaal (Sinaasappel/Limoen/Citroen/Rozemarijn) Zout of kruidenzout Bereiding en presentatie: Doe de olie en zout in een kom en snijd het brood in stukjes. Doe het brood [...]

Courgette-broodsoep (papa alle zucchine)

Benodigdheden: 4 courgettes 4 rode uien 3 teentjes knoflook PuurOlijf Umbrië PuurOlijf Witte Balsamico ½ ciabatta of 3 sneetjes speltbrood +/- 3 takjes verse munt +/- 9 takjes verse basilicum 1 groentebouillonblokje ½ rode peper [...]

Biefstuk afgeblust met Balsamico Serie 8

Benodigdheden: Biefstuk, kogelbiefstuk of ossenhaas PuurOlijf Bakolijfolie PuurOlijf Balsamico Serie 8 Bereiding en presentatie: Smeer de biefstuk in met bakolijfolie en kruid alleen met peper en zout. Bak de biefstuk rosé in een hete pan. [...]

Lauwwarme salade van pasta met gemarineerde scampi’s en zeekraal

Benodigdheden: 1 bakje zeekraal 28 scampi’s Paar takjes platte peterselie 1-2 teentjes knoflook 400 gram pasta 30 ml PuurOlijf Umbrië Sinaasappel/Citroen/Limoen 10 ml PuurOlijf Witte Balsamico Bereiding: Kook de scampi’s 2 minuten en maak een [...]

Wentelteefje van ontbijtkoek met rommedoe

Benodigdheden: 75 gram kristalsuiker 1 kwart citroen 2 pijpkaneel 2 kleine conference peren 4 plakjes ontbijtkoek 100 gram Rommedoe/Munster /Chaumes 1 ei Zout 50 ml PuurOlijf Bakolijfolie (of geklaarde boter) PuurOlijf Balsamico Serie 15 Bereidingswijze: [...]

Eendenborstfilet met gegrilde mango en sinaasappelolijfolie

Benodigdheden: 2 eendenborstfilet 2 mango’s PuurOlijf Speciaal Sinaasappel Peper Zout Bereidingswijze: Een eend heeft een dikke vetlaag die je in moet snijden voor het bakken, zodat het vlees niet kromtrekt en het vet goed smelt. [...]

Gerookte zalm met asperges en avocado

Receptuur voor 4 personen Benodigdheden : 1 limoen / PuurOlijf Limoen 1 rijpe avocado 8 blaadjes koriander Puur olijfolie Umbrië 20 ml zout peper uit de molen 8 groene asperges 1 vleestomaat 4 blaadjes gele [...]

Chimmichurri Olie

Hierbij mijn persoonlijke favoriete recept voor de chimichurri. Tip: Maak de olie minimaal 1 dag voor gebruikt. ½ kopje PuurOlijf Umbrië of PuurOlijf Sinaasappel (deze laatste geeft chimmichurri een extra frisse smaak) ¼ kopje PuurOlijf [...]

Avocado met rivierkreeftjes en garnalen

Benodigdheden: 2 avocado's rivierkreeftjes 150 gram garnalen 150 gram gerookte zalm 50 gram Turkse yoghurt 2 eetlepels PuurOlijf Speciaal Limoen / Citroen 30ml PuurOlijf Witte balsamico 10ml Bereidingswijze: Snijd de avocado doormidden en schil deze [...]

Heerlijke volledige maaltijd

,

Guacamole Benodigheden: 3 rijpe avocado's 1 limoen, uitgeperst 1 rode ui, fijngesneden 8 takjes koriander, fijngesneden 2 roma tomaten, in kleine blokjes 1 teentje knoflook 1/2 rode peper of chilivlokken scheutje PuurOlijf Umbrië / PuurOlijf [...]

Gemarineerde paddestoelen op toast

Benodigdheden: Diverse soorten paddestoelen ( bv Shiitake, Oesterzwammen, Kastanje champignons, Cantharellen, Eekhoorntjesbrood) - Ui - Knoflook - Provençaalse kruiden - Peper - Porcini blokje of bouillonblokje - Bij dit gerechtje komt het niet zo nou [...]

Rijst met gemarineerde champignons & MonChou met een groenten stoofpotje.

Groenten stoofpotje: Neem het niet zo nou met hoeveelheden en neem vooral groenten die je lekker vindt! Ingrediënten van mijn stoofpotje: - rode ui - courgette - aubergine - winterwortel - pastinaak - tomaten (ik [...]

Maaltijd salade snel gemaakt

,

Vaak hoor ik mensen zeggen: Ik kan niet koken! OF Ik heb geen tijd ?! Dit kan iedereen? En het kost je bovendien maar 20 minuten! Hou jij ook van Mango en sinaasappelolijfolie? Een snelle lekkere maaltijd [...]

Cocktail met Sinaasappelolijfolie en Witte Balsamico

Iets te vieren? In de VS zien we de opkomst van cocktails met olijfolie. Volgens bartenders voegt dit ingrediënt textuur toe en maakt het de smaak van de cocktail intenser en langduriger. Voeg er nog [...]

Andy Mac Donald

,

In juli had ik een bijzondere ontmoeting met Andy Mac Donald bekent van het tv programma: 24 kitchen. u202a#Chefkoku202c u202a#kookgeku202c u202a#24Kitchenu202c u202a#kookworkshopsu202c u202a#Privékoku202c en meer! Hij werkte deze dag met een aantal producten van PuurOlijf [...]