Ingrediënten
voor 8 personen
- 1 courgette
- 2 el PuurOlijf Umbrië olijfolie / PuurOlijf Umbrië Mono olijfolie
- Peper en zout
- 250 g Roma tomaten
- 4 el honing
- 1 el PuurOlijf Witte Balsamico
- Takjes verse kruiden (bijv. munt, oregano, basilicum, koriander)
- 1 blikje ansjovis
- 4 kappertjes
- 2 avocado’s
- 2 el volle (Griekse) yoghurt
- 2 el mayonaise
- ½ tl citroensap
- 4 bladeren Oost-Indische kers of vervang door rucolabloadjes
- 2 el pijnboompitten
Bereidingswijze
Courgetterolletjes
Snijd met een kaasschaaf 4 repen van 2 tot 3 mm dik van de courgette. Bestrijk de repen aan beide zijden met olijfolie en bestrooi licht met zout en peper. Grill de courgetterepen in een droge grillpan tot ze mooie grillstrepen hebben.
Bekleed 4 glaasjes met plasticfolie en draai een courgettereep om elk glaasje. Zet de glaasjes met de courgetterepen op een bord.
Tomatenmengsel
Snijd de tomaten in stukjes van ongeveer 2 x 2 cm. Verhit 2 el olijfolie in een pan en bak de tomaten daarin. Voeg 4 el honing en 1 el PuurOlijf Witte Balsamico toe en breng op smaak met zout en peper. Laat het mengsel 15 minuten op een laag vuur inkoken. Laat het mengsel vervolgens uitlekken in een zeef.
Kruidenolie
Meng de zeer fijngehakte kruiden met 6 el olijfolie en bestrooi met zout en peper.
Ansjovis
Rol 4 ansjovisfilets op en leg in het midden van elke rol een kappertje (of een armeluiskappertje van de Oost-Indische kers). Snijd de resterende ansjovisfilets in vieren en meng ze door het uitgelekte tomatenmengsel.
Avocadodressing
Snijd de avocado's in kleine blokjes van ongeveer ½ x ½ cm. Besprenkel de helft van de blokjes met een paar druppels citroensap en zet apart. Doe de andere helft van de blokjes samen met 2 el yoghurt, 2 el mayonaise, een paar druppels citroensap, zout en peper in een blender of gebruik een staafmixer om een avocadodressing te maken.
Presentatie
Leg op elk bord een blad Oost-Indische kers (of maak een nestje van blaadjes rucola). Plaats het glaasje met het courgetterolletje erop, zodat het blad nog zichtbaar is. Trek het glas voorzichtig uit het courgetterolletje.
Vul de rolletjes met ongeveer 4/5 van de avocadodressing. Voeg daarop de helft van het tomatenmengsel, de 4/5 van de avocadoblokjes en vervolgens de rest van het tomatenmengsel toe.
Leg de opgerolde ansjovis met kappertje bovenop het tomatenmengsel.
Garneer met de overgebleven avocadoblokjes, de rest van de avocadodressing en de kruidenolie.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en verdeel ze over de 4 borden.
Draai er nog wat peper over voor extra smaak.