Ingrediënten
voor 4 personen
- 4 grote handsinaasappels
- ¼ granaatappel
- 10 groene pistachenootjes
- 40 ml PuurOlijf Sinaasappel olijfolie
- 75 g witte basterdsuiker
- 120 g kristalsuiker (+ beetje extra kristalsuiker voor het bladerdeeg)
- Poedersuiker
- 25 ml witte wijn
- 25 ml Grand Marnier / Grappa
- 4 eieren
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg
- 20 g geschaafde amandelen
- 4 bollen boerenroomijs
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C.
Sinaasappels marineren
Rasp met een zesteur zestes van 1 sinaasappel.
Snijd de 4 sinaasappels in partjes en laat ze uitlekken. Vang het sap op.
Doe het opgevangen sinaasappelsap, samen met 75 g basterdsuiker, 25 ml witte wijn en de sinaasappelzestes in een pannetje.
Breng het geheel aan de kook en laat zachtjes koken totdat de suiker volledig is opgelost en de zestes gekonfijt zijn.
Leg de gekonfijte sinaasappelzestes vervolgens in 100 g kristalsuiker om ze te bedekken.
Besprenkel de sinaasappelpartjes met Grand Marnier en bestrooi ze licht met poedersuiker. Laat de sinaasappelpartjes minstens 1 uur marineren in de koelkast. De sinaasappelmarinade wordt later gebruikt voor de sabayon.
Bladerdeegrooster
Hak 20 g geschaafde amandelen fijn en meng met 20 g kristalsuiker.
Leg 4 plakjes bladerdeeg op bakpapier. Bestrijk met 1 eierdooier.
Bestrooi met het amandel-suikermengsel. Rol er met een rasterroller overheen en steek 4 rondjes uit.
Trek deze cirkels voorzichtig uit tot een rastervorm en strooi er een beetje kristalsuiker over het bladerdeeg.
Bak 10–12 minuten op 200°C tot goudbruin en krokant. Laat afkoelen.
Sabayon
Klop 2 eierdooiers, 1 heel ei en 25 ml van de sinaasappelmarinade au bain-marie tot een luchtige, stevige sabayon.
Garnering
Haal de pitjes uit de granaatappel. Hak 10 groene pistachenootjes grof.
Presentatie
Schik de gemarineerde sinaasappelpartjes in een stervorm op koude borden.
Lepel wat marinade over het fruit. Schep een lepel sabayon over de partjes.
Plaats in het midden een bol boerenroomijs. Leg een bladerdeegrooster op het ijs.
Garneer met granaatappelzaadjes, pistachenootjes en gekonfijte zestes.
Druppel tot slot 40 ml (verdeeld over de borden) PuurOlijf Sinaasappel olijfolie over het gerecht.