Ingrediënten
voor 4 personen
- 4-5 voorgekookte rode bieten
- 30 ml PuurOlijf Sinaasappel olijfolie / PuurOlijf Umbrië olijfolie / PuurOlijf Umbrië Mono olijfolie
- 10 ml PuurOlijf Witte Balsamico
- 200 gram zwarte linzen
- 1 wortel
- 1 rode ui
- 2 stengels bleekselderij
- 2-3 teentjes knoflook
- 1 blokje groentebouillon
- Takjes tijm
- Takje rozemarijn
- 1 laurierblad
- Feta
- Peper en zout naar smaak
Bereidingswijze
Maak de marinade door de PuurOlijf Sinaasappel olijfolie te mengen met de PuurOlijf Witte Balsamico. Voeg een beetje zout en peper toe.
Snijd de voorgekookte bieten in gelijke stukken en meng ze goed door de marinade. Laat de bieten minimaal 2 uur marineren en draai ze af en toe om zodat de smaken goed intrekken.
Zet de linzen een 1 voor het koken in koud water om te weken.
Snijd de ui, wortel, bleekselderij en knoflook fijn. Verhit een beetje olijfolie in een grote pan en fruit de ui, wortel en bleekselderij op een lage temperatuur tot ze zacht zijn.
Kneus de teentjes knoflook en voeg ze toe aan de groenten in de pan. Voeg daarna de takjes tijm, rozemarijn en laurierblad toe en roer goed door.
Voeg de uitgelekte linzen toe aan de pan met groenten. Giet groentebouillon erbij totdat de linzen net onder staan.
Breng het geheel aan de kook en laat het 30 minuten zachtjes koken totdat de linzen net gaar zijn. Zorg ervoor dat ze niet te gaar worden; ze moeten nog een beetje bite hebben.
Giet het overtollige vocht af. Voeg de gemarineerde bieten, inclusief de marinade, toe aan de linzenstoof. Meng het goed door elkaar.
Voeg naar smaak extra PuurOlijf Sinaasappel olijfolie en PuurOlijf Witte Balsamico toe, en breng op smaak met peper en zout.
Tip! Voor een extra smaakvolle toevoeging, serveer met een gebakken geitenkaasje met honing uit de oven.
Presentatie
Schep de linzenstoof in een mooie schaal en brokkel de feta erover.