Overslaan naar inhoud

Groene Asperges met Serranoham en Chimichurri

Hoofdgerecht - 10 personen - 50 minuten (+ 4 uur marineren)


Ingrediënten

voor 10 personen

  • 300 ml PuurOlijf Umbrië olijfolie / PuurOlijf Umbrië Mono olijfolie / PuurOlijf Sinaasappel olijfolie
  • 150 ml PuurOlijf Witte Balsamico
  • 1 klein bosje platte peterselie
  • 2 kleine uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 rode paprika’s
  • 4 tomaten of 1 blikje gepelde tomaten van goede kwaliteit
  • 2 el gedroogde oregano
  • 1 el grof zout
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 4 blaadjes laurier
  • 1 schijfje Serranoham of andere rauwe ham per persoon
  • 3-5 asperges per persoon
  • Optioneel: eetbare bloem als garnering 


Bereidingswijze

Chimichurri (Zuid-Amerikaanse saus)

Snijd de laurierblaadjes, uien, paprika's, tomaten, knoflook en peterselie zeer fijn. Ik gebruik zelf de keukenmachine, maar zorg ervoor dat de chimichurri lekker grof blijft.

Voeg de oregano, peper en zout toe. 

Roer de PuurOlijf Witte Balsamico en de PuurOlijf Umbrie olijfolie door het mengsel. Proef of het goed op smaak is. Laat de chimichurri minimaal 4-6 uur staan, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Asperges

Snijd de onderkant van de asperges af en kook ze net gaar in een bodempje kokend water met een beetje zout.

Giet de asperges af en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur.


Presentatie

Verdeel de asperges over de borden en schenk er de chimichurri overheen.

Leg een schijfje Serranoham op elke portie asperges en garneer, indien gewenst, met een eetbare bloem voor een feestelijke afwerking.


Tip! Haal de chimichurri 1 uur voor gebruik uit de koelkast.

Tip! De chimichurri is ongeveer 10-15 dagen houdbaar, zolang deze goed afgedekt is met olijfolie. Invriezen is ook mogelijk.​

Tip! Chimichurri is ook heerlijk bij vis, vlees, door de pasta of op een stukje brood als tapas. Zelf smeer ik het regelmatig op mijn boterham met kaas, in plaats van boter.


Geroosterde Pastinaak met Rode Biet en Varkenshaas
Hoofdgerecht - 4 personen - 40 minuten