Over ons

De keren dat ik mijn beste vriendin opzocht in Umbrië, Italië, zijn niet meer te tellen. Wat een prachtige plek!

Daarboven op de berg tussen de olijfboomgaarden, heb ik mijn hart verloren aan Italië en het goede leven aldaar.

Streek, klimaat, grondsoort en soort olijf bepalen de verschillende smaken maar zelfs in dezelfde regio zijn er grote verschillen!

Olijfolie uit Sicilië bijvoorbeeld smaakt grassig, uit Ligurië komt een zachte olijfolie vandaan, maar uit ervaring hebben we geleerddat de olijfolie met een fruitig artisjok smaak uit Umbrië met voorsprong favoriet is.

Vele boeren hebben we bezocht, overal proeven en overal smaakt de olijfolie weer anders!

De soort olijven, de blend, ieder heeft weer zijn eigen recept en manier van persen welke van generatie op generatie wordt doorgegeven. We hebben zelfs de afspraak met onze boer dat onze olie geperst wordt wanneer de olijven net rijp zijn. Iets minder olie uit de olijf maar, perfect van smaak!

Onze passie

verliefd op Italië, op het mooie land en op hun heerlijke gerechten: simpel en eerlijk!

Olijfoogst is veel handwerk

5 kg olijven levert 1 liter olijfolie op. In 2015 was dit maar liefst 8 kg, dit verklaart dus de prijsstijging. Olijven worden handmatig geplukt en binnen 8 uur geperst (wassen, centrifugeren & koude persing). Hierdoor worden de olijven niet beschadigd en krijgt de olijfolie een zeer lage zuurgraad. Dit zorgt voor de beste kwaliteit. Elk jaar zijn we zelf bij de persing aanwezig.

Twee soorten

We hebben twee soorten ‘normale’ olijfolie. Namelijk PuurOlijf Umbrië is gemaakt van drie soorten olijven en is zacht van smaak. PuurOlijf Umbrië Monocultivar is gemaakt van een enkele soort olijf en is krachtiger van smaak.

Veel handwerk

Naast het hele gezin werken familie en vrienden mee om er voor te zorgen dat de hele oogst tot een succes komt.

Kleinschalig werken

Boeren in Umbrië werken zeer kleinschalig. Daarom is het voor de meeste boeren te kostbaar om de olijfolie biologisch te certificeren.
Alle extra vergine olijfolie van PuurOlijf is biologisch geteeld (m.u.v. PuurOlijf Limoen).

Experimenteren

De boer heeft enkele jaren geleden als experiment sinaasappels mee geperst met de olijven.

Enkele jaren geleden heeft een boer als experiment, tijdens de persing, biologische sinaasappels toegevoegd. Haar buurvrouw, mijn vriendin, had een van deze flessen cadeau gekregen en het smaakte fantastisch! Natuurlijk heb ik haar gevraagd om deze heerlijke biologische sinaasappelolijfolie ook voor ons te maken. Ook dit najaar heeft de eigenaresse exclusief voor ons, en dus voor jullie, een partij van deze mooie olijfolie gemaakt. Een olijfolie zonder aroma’s zoals in vele andere oliën met een smaakje, maar PuurOlijf met puur sinaasappel!